Hingel (Patates Mantısı)


Her yörede farklı isimle anılan çerkeslerin mantısını bilmeyen yoktur,pişirme yönteminde size 🤏ama nefis bir öneri bırakıyorum arkadaşlar.Kaydedip denemenizi tavsiye ederim.

Malzemeler 
Hamuru için 
1 tane yumurta
1.5 su bardağı ılık su
Tuz
Aldığı kadar un (3 su bardağı kadar kullandım)

İç harcı için 
4 tane orta boy patates 
Karabiber 
Kırmızı toz biber m
Tuz
Üzeri için 
Tereyağı veya zeytinyağı 
Kırmızı toz biber 
Pulbiber

🥣🥣Nasıl Yaptım 
Patatesleri temizleyip iri iri doğradım. Tencereye koyup sıcak su ve tuz ekleyip haşladım.
Haşlanan patatesleri süzdürüp ,genişçe bir kaseye alıp, pürüzsüz olana kadar ezdim.Üzerine karabiber ,kırmızı toz biber ekleyip karıştırıp iç harcını  hazırladım.

Hamuru için yumurta ,ılık su ve tuzu çırptım, kontrollü şekilde yavaş yavaş un ekleyerek sert ve pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğurdum.Ağzını kapatıp dolapta 30 dk beklettim.
Dinlenen hamuru 2 eşit bezeye böldüm, un yardımıyla açıp bardak ya da kurabiye kalıbıyla yuvarlak şekilde kestim.Ortasına iç harç koyup  poğaça şeklinde kapattım.(kızartma usulü yapacağım için bu şekilde kapattım)siz dilerseniz balık sırtı seklindede kapatabilirsiniz.(kolaj fotograflarına ekledim)Bütün  hamuru bu şekilde hazırlayıp mantıları hazırladım.
🥣🥣Pişirme Hamuru için yumurta ,ılık su ve tuzu çırptım, kontrollü şekilde yavaş yavaş un ekleyerek sert ve pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğurdum.Ağzını kapatıp dolapta 30 dk beklettim.
Dinlenen hamuru 2 eşit bezeye böldüm, un yardımıyla açıp bardak ya da kurabiye kalıbıyla yuvarlak şekilde kestim.Ortasına iç harç koyup  poğaça şeklinde kapattım.(kızartma usulü yapacağım için bu şekilde kapattım)siz dilerseniz balık sırtı seklindede kapatabilirsiniz.(kolaj fotograflarına ekledim)Bütün  hamuru bu şekilde hazırlayıp mantıları hazırladım.
🥣🥣Pişirme Şekli
Tencereye su ekleyip biraz tuz ekleyerek kaynattım.
Kaynayan suya mantıları atıp haşladım.(haşlama suyunu dökmüyoruz)Mantı suyun yüzeyine çıktığı zaman pişmiş demektir.Kevgir yardımıyla sıcak sudan çıkartıp süzgeçte süzdürdüm.Sonra tavaya biraz zeytinyağı ekleyip kızdırdım, haşlanan mantıları tavada hafifçe kızarttım.Haşlama suyundan bir kepçe su ilave edip tavanın ağzını kapattım.(2 dk buharda tuttum)Sonrası size kalmış üzerine bol tereyağına kırmızı toz biber ,pul biber,sarımsaklı yoğurt 👌👌Denemek isteyenlere şimdiden afiyet olsun 🖐👇


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder