Velibah


Velibah çerkeslerin ünlü böreği veya gözlemesi...İç harcını isterseniz soğanlı veya soğansız olarak hazırlayabilirsiniz..

Malzemeler 
2 su bardağı ılık su
1 paket maya
1 tatlı kaşığı toz şeker 
Tuz
5 su bardaği un

İç Malzemeler 
4 tane büyük patates 
1 tane kuru büyük soğan
Karabiber 
Toz kırmızı biber
Tuz

Üzeri İçin 
Tereyağı 

İç Harcı İçin
Patatesi soyup,dograyıp haşladım.
Haşlanan patatesleri genişçe bir kaseye alıp çatal yardımıyla ezip karabiber toz biber tuz ekledim.
Bir tane kuru soğanı tavada biraz zeytinyağı ile kavurup patateslere ekleyip harmanladım.
Top şeklinde yuvarlayıp iç harcını hazırladım.

Hamuru İçin 
2 su bardağı ılık suya, toz şeker ve mayayı ekleyip karıştırdım.(mayayı çözdürdüm)
Yoğurma kabına 4 su bardağı un, tuz ekleyip hazırlamış olduğum mayayı yavaş yavaş ekleyerek (5. bardağı kontrollü ekledim) yumuşak ele yapışan bir hamur yoğurdum.Üzerini örtüp 20 dk dinlendirdim.
Dinlenen hamuru 10 eşit parçaya bölüp yuvarladım.
Daha sonra elimle açıp tam ortasına patates toplarını koyup kapattım.
Hamuru biraz unlayarak elimle yavaş yavaş (ortasından hafifce bastırarak) patatesleri hamurun yüzeyine çıkarmadan yemek tabağı büyüklüğünde açtım.
Bütün hamur bezelerini bu şekilde (üzerini hamur beziyle örtüp ) hazırladım.
Pişirmek için genişçe bir tavayı ısıtım, hazırladığım hamuru tavaya koyup arkalı önlü pişirip üzerine tereyağı sürerek tamamladım.
Denemek isteyenlere şimdiden afiyet olsun 🖐



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder