İçli köfteyi sevmeyen yoktur , yapımı diğer yemek çeşitleri gibi olmayan, vakit alan zahmetli
bir yemek ama bu zahmetin karşılığı eşsiz bir lezzete dönüşüyor, bütün yorgunluk
unutuluyor. Hiç yapmayanların gözünü korkutan, cesaret edip denenmeyen bu lezzetin
unutulmaması gereken en önemli püf noktası el alışkanlığına sahip olmaktır. Ne kadar
deneme yapılırsa o kadar başarıya ulaştırır. Hamuru ne kadar iyi yoğrulursa, güzel köfte
hazırlamak kaçınılmaz olur.. Umarım sizlerde deneyip bu nefis lezzeti sevdiklerinizle
paylaşırsınız...
Malzemeler
Dış hamuru için
1 kg ince bulgur
1 yumurta
1 su bardağı irmik
1 su bardağı (tel şehriye )
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı biber salçası
Tuz
Karabiber
İç Harcı İçin
1 kg kıyma
5 orta boy soğan
1 su bardağı kırılmış ceviz içi(isteğe bağlı)
Karabiber
Tuz
Pulbiber
Çok az kimyon
Yarım demet maydanoz(isteğe bağlı)
125 gr margarin
Yapılışı
Öncelikle içli köftenin iç harcı hazırlanır.
Uygun bir tencerede margarin eritilip kıyma suyunu çekene kadar kavrulur.
Küçük küçük doğranan soğanlar kıymaya ilave edilip kısık ateşte sürekli karıştırılarak pişirilir.
Baharatlar ilave edilip, ince kıyılmış maydanoz ile iç harç harmanlanır.
Arzuya göre ceviz içi ekleyebilirsiniz.
Donması için buzdolabında bekletilir. (soğuması köftenin doldurulmasını kolaylaştıracaktır)
Dışı İçin
Bulgurun üstünü geçecek kadar sıcak su ilave edilir.(bulgurun yumuşaması sağlanır)
(Tel şehriye bir kabın içerisinde sıcak su ile hamur kıvamına gelinceye kadar ıslatılır )
Daha sonra geniş bir kap içinde aynı çiğ köfte yoğurur gibi tüm hamur malzemesi macun kıvamına gelene kadar iyice yoğurulur.
(Özellikle içli köfte yapımında yeni olanların şehriyeyi mutlaka kullanmasını tavsiye ederim)
(Yoğrulma işlemi yapılırken eller ara ara su ile ıslatılıp yoğurulur).
(İlk denemelerinizde yoğurduğunuz karışımdan daha iyi bir sonuç almak için mutfak robotundan da geçirebilirsiniz)
Köfteleri hazırlamak için, dış harcından cevizden daha büyük toplar koparılır.
Yuvarlak hale getirilip, işaret parmağı kullanılarak tek taraftan içi oyulur.
Bir kaşık yardımı ile içine iç harç koyulup ağzı kapatılır.( köfteyi yaparken ara ara eller ıslatılır)
Önemli olan hamurunun ince açılmasıdır.
Hazırladığımız köfteleri ister suda haşlayarak, isterseniz kızgın yağda kızartarak servis yapabilirsiniz.. AFİYET OLSUN..
Bayılırım ellerine sağlık :) Haşlama daha güzel oluyor
YanıtlaSilEllerinize sağlık çok severiz biz de ,tel şehriyeyi ilk kez duyuyorum:) ben şimdiye kadar hiç kullanmadım,değişik geldi.
YanıtlaSilet yemediğim için bu yemeğin tadını bilmiyorum ,güzel görünüyor ellerinize sağlık
YanıtlaSilTeşekkür ederim güzel yorumlarınız için..İç harcını dilerseniz nohutlu patateslide yapabilirsiniz nohutlu mükemmel oluyor özellikle..
YanıtlaSilEn sevdiğim yemek diyebilirim :) ellerinize sağlık
YanıtlaSilharika görünüyor elinize sağlık
YanıtlaSilçok güzel olmuş ellerinize sağlık.görüntü muhteşem..
YanıtlaSilEllerinize sağlık çok sevmeme rağmen o denemeye cesaret edemeyenlerdenim.
YanıtlaSilkızartması favorimdir ellerinize sağlık
YanıtlaSilÇok severim fakat bu şekli veremiyorum.Kızartmasını pek severim.Elinize saglık.
YanıtlaSilEllerinize sağlık bayılırım ama layıkıyle yapılınca.
YanıtlaSilNefis görünüyor ,afiyetler olsun .
Sevgilerimi bıraktım.
En sevdiğim lezzetlerden bir tanesi. Sizde şahane yapmışsınız. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilSevgiler
Mesela ben içli köfteyi çok sevmiyorum. Aslında içinde ceviz olduğu zaman sevmiyorum diyebilirim. Ceviz yoksa yiyebilirim.
YanıtlaSilBayılırımmmm:)emeğinize sağlık.sevgiler...
YanıtlaSilElinize sağlık.sevgiler
YanıtlaSilEllerinize sağlık süper görünüyorlar,çok severim.
YanıtlaSilElinize sağlık,çok sevip de cesaret edip yapamayanlardanım ben de .İnşallah ban de bir gün yapabilirim.Sevgiler..
YanıtlaSilSanırım ender sevmeyenlerdenim ben....Hoş yapmayı denesem benim ev ahalisi kesin sever de benim proteinle pek aram yok...Ama çok zahmetli bir yemek emeğinize sağlık....
YanıtlaSilİnanın blogunuzun adı sofrada buluşalım olmasa bile ben bu sofraya buyururum nefis ellerinize sağlık....
YanıtlaSilEllerinize saglik.. Cokta severim ama bir turlu deneyemedim.. Sanirim beceremicem diye cesaret edemiyorum..
YanıtlaSilÇok severim bende.. Bloğumda İçli köfte tarifi hala yok malesef.. Afiyetler olsun:)
YanıtlaSilHarikaaa görünüyorr.Baylırım içili köfteye :)) Emeğine sağlık.
YanıtlaSilbende kayınvalidemdem öğrendim şehriyeyi ilk kez duydum iyi kötü yapabiliyorum haşlama daha çok tüketiyoruz elinzie sağlık
YanıtlaSilCok guzel gorunuyorellerinize saglik bendebayilirim icli kofteye :)
YanıtlaSilmadamemine.blogspot.com
Cok guzel gorunuyorellerinize saglik bendebayilirim icli kofteye :)
YanıtlaSilmadamemine.blogspot.com
Ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilhttp://resimdefterimm.blogspot.com
Gerçi ben et yemiyorum ama çok muntazam şekil vermişsiniz.Elinize sağlık.Sevgiler.
YanıtlaSilŞekil verme çok başarılı...Ellerinize sağlık...Çok çok beğendim...
YanıtlaSilHepinize güzel yorumlarınız için teşekkür ederim..
YanıtlaSil