MERCİMEK KÖFTESİ



Mercimek köftesi ne kadar basit görünse de kıvamını tutturmak 

zordur. Su ölçüsü mercimeğin cinsine göre (pişme süresi) 

değişebilir.  Suyu az gelirse sıcak su ile kurtarabilirsiniz.                

Fakat suyu fazla gelirse, köfteyi toparlayamazsınız.Bilinen en 

kurtarıcı yöntem bulgur eklemeyi de önermem, bu yanlış 

bir yöntem,böyle yaparsanız mercimek köftesi değil bulgur köftesi 

yapmış olursunuz.Peki ne yapmalı, hemen mercimek bulgur 

karışımını teflon tencereye alıp, kısık ateşte sürekli karıştırarak, 

fazla suyun buharlaşıp kıvama gelmesini sağlamalısınız. Baharat 

ölçüsü vermedim damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.Fakat 

mercimek köftesinde bol kimyon kullanmanızı öneririm. 


Malzemeler

2 su bardağı kırmızı mercimek

1 su bardağı ince bulgur

2 tane orta boy kuru soğan

2 diş sarımsak

1 yemek kaşığı biber salçası ve domates salçası

3 dal taze soğan

Yarım demet maydanoz

Yarım çay bardağı zeytinyağ

Karabiber, Kimyon,Pul biber,Nane,Reyhan,Tuz

Yapılışı

Mercimek yıkanıp 4 su bardağı su ile iyice haşlanır.

1 su bardağı ince bulgur, pişen mercimekle iyice harmanlanıp tuzu 

eklenir.

(tencerenin kapağı kapalı şekilde) bulgurun yumuşaması 

sağlanır.

Kuru soğan ve sarımsak küçük küçük doğranıp,sos tenceresinde 

zeytin yağ ile sotelenir.

Sotelenen soğanlara salça ilave edilerek kavrulur.

Maydanoz ve taze soğan küçük küçük doğranır.

Ilık olan  mercimeğin üzerine kavrulmuş soğan, baharatlar,bir 

limonun suyu ilave edilerek yoğrulur.

En son maydanoz ve taze soğan ilave edilip harmanlanır.

Köfte şekli verilip marul ve limon ile servis yapılır.AFİYET OLSUN..






2 yorum: