PERDE PİLAVI



Hem göze hem mideye hitap eden nefis bir tarifle Merhaba Arkadaşlar..

Perde pilavı Siirt kültürünün en önemli misafir yemeklerinden birisi.Siirt de bakır kapların içinde 

pişirilen bu leziz pilavı bende evde  kek kalıbında yada borcam tencerede pişiriyorum.Tarifin 

uzunluğu gözünüzü sakın korkutmasın tarifi açıklayıcı yazmaya çalıştım ilk yapanlar için ....




Malzemeler

 Pilav İçin

2 su bardağı pirinç

4 tane tavuk baget

1 kahve fincanı kuş üzümü

1 kahve fincanı çam fıstığı

1 su bardağı badem içi

1 tane kuru soğan

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı yenibahar

Yarım çay kaşığı tarçın

Tereyağ

Tuz

2 su bardağı su

Hamur İçin

3 su bardağı un

4 Yemek kaşığı yoğurt

100 gr tereyağ

1 paket kabartma tozu

Tuz

,

Yapılışı

Öncelikle tavuk eti haşlanıp küçük küçük parçalara ayrılır.

Pirinç sıcak su ile ıslatılarak nişastasından arındırılır. (20 dk)

Bademin üzerine sıcak su eklenerek kabuğundan arındırılır.

Kuş üzümü hafif ıslatıp yumuşaması sağlanır.

Küçük bir tavada çok az tereyağ ile fıstık ve badem kavrulur.

Pilav tenceresine sıvı yağ ve tereyağ eklenip kızdırılır.

Kızdırılan yağa  küp küp doğranmış kuru soğan ilave edilip sotelenir.

Soğanın üzerine tavuk etleri atılarak 5 dk kadar tavuklarında sotelenmesi sağlanır.

Tavukların üzerine Pirinç eklenip kavrulur.

Kavrulan fıstık, badem içi ve kuş üzümü eklenir.

Baharatları da eklenip 2 su bardağı sıcak su ilave edilir.

Pilav suyu çekene kadar kısık ateşte pişirilir.

Hamuru için malzemelerin hepsinden yumuşak bir hamur elde edilir.

Kek kalıbı iyice yağlanıp dibine badem yerleştirilir.

Merdane yardımıyla  açılan hamur kalıba yerleştirilir.(kolaja bakınız)

İçine hazırlanan pilav yerleştirilip kalıbın yanlarından sarkan hamur ile üstü kapatılır.

180 derecede (20 dk kadar) kızarana kadar pişirilir.

Piştikten sonra servis tabağına ters çevirip tereyağ ile hafifçe yağlanır.AFİYET OLSUN..












21 yorum:

  1. kek kalibinda yapmak süper fikir: )harika. görünüyor: )

    YanıtlaSil
  2. Hem sunumu hem lezzeti bir harika.. Hiç denemedim ama çok yedim.. İlk fırsatta sizin tarifinizi kızlarım http://denizzeynep.blogspot.com.tr/ ile birlikte denemek istiyorum.. Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, güzel yorumunuz için..

      Sil
  3. Ellerinize sağlık cidden nefis görünüyor

    YanıtlaSil
  4. Görüntü süper ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  5. ayy bayıldım görüntü harika ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel görünüyor, kek kalıbında yapmak da çok zekice. En kısa sürede deneyeceğim, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. Çok sevdiğim bir pilavdır perde pilavı.Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  8. hayranlıkla ızlıyorum masallah cok becerıksınız canım cok nefıs gorunuyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok çok teşekkür ederim, siz olmadan bu sayfa olur muydu ?

      Sil
  9. elinize sağlık harika görünüyor bir yardım istesem bende silikon kek kalıbı var olur mu ki ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Slikon kek kalıbında bir defa deneme yapmıştım kekin kokusu bir tuaf olmuştu sizi yanıltmak istemem kesinlikle ısıya dayanıklı başka bir fırın kabında denemenizi tavsiye ederim.Sevgiler..

      Sil
  10. Çok lezzetli olduğu kesin. Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  11. Çok güzel olmuş ellerinize sağlık...
    renklipastasepeti1.blogspot.com

    YanıtlaSil
  12. Sunum çok güzel ayrıca çokda lezzetli görünüyor.Elllerine sağlık..

    YanıtlaSil