İÇLİ KÖFTE



İçli köfteyi sevmeyen yoktur , yapımı diğer yemek çeşitleri gibi olmayan, vakit alan  zahmetli 

bir yemek ama bu zahmetin karşılığı eşsiz bir lezzete dönüşüyor, bütün yorgunluk 

unutuluyor. Hiç yapmayanların gözünü korkutan,  cesaret edip denenmeyen bu lezzetin

unutulmaması gereken en önemli püf noktası el alışkanlığına sahip olmaktır. Ne kadar 

deneme yapılırsa o kadar başarıya ulaştırır. Hamuru ne kadar iyi yoğrulursa, güzel köfte 

hazırlamak kaçınılmaz olur.. Umarım sizlerde deneyip bu nefis lezzeti sevdiklerinizle 

paylaşırsınız...


Malzemeler
Dış hamuru için
1 kg ince bulgur
1 yumurta
1 su bardağı irmik
1 su bardağı (tel şehriye )
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı biber salçası
Tuz
Karabiber
İç Harcı İçin
1 kg kıyma
5 orta boy soğan
1 su bardağı kırılmış ceviz içi(isteğe bağlı)
Karabiber
Tuz
Pulbiber
Çok az kimyon
Yarım demet maydanoz(isteğe bağlı)
125 gr margarin

Yapılışı

Öncelikle içli köftenin iç harcı hazırlanır.
Uygun bir tencerede margarin eritilip kıyma suyunu çekene kadar kavrulur.
Küçük küçük doğranan soğanlar kıymaya ilave edilip kısık ateşte sürekli karıştırılarak pişirilir.
Baharatlar ilave edilip, ince kıyılmış maydanoz ile iç harç harmanlanır.
Arzuya göre ceviz içi ekleyebilirsiniz.
Donması için buzdolabında bekletilir. (soğuması köftenin doldurulmasını kolaylaştıracaktır)
Dışı İçin
Bulgurun üstünü geçecek kadar sıcak su ilave edilir.(bulgurun yumuşaması sağlanır)
(Tel şehriye bir kabın içerisinde sıcak su ile hamur kıvamına gelinceye kadar ıslatılır )
Daha sonra geniş bir kap içinde aynı çiğ köfte yoğurur gibi tüm hamur malzemesi  macun kıvamına gelene kadar iyice yoğurulur.
(Özellikle içli köfte yapımında yeni olanların şehriyeyi mutlaka kullanmasını tavsiye ederim)
(Yoğrulma işlemi  yapılırken eller ara ara su ile ıslatılıp yoğurulur).
(İlk denemelerinizde yoğurduğunuz karışımdan daha iyi bir sonuç almak için mutfak robotundan da geçirebilirsiniz)
Köfteleri hazırlamak için, dış harcından cevizden daha büyük toplar koparılır.
Yuvarlak hale getirilip, işaret parmağı kullanılarak tek taraftan içi oyulur.
Bir kaşık yardımı ile içine iç harç koyulup ağzı kapatılır.( köfteyi yaparken ara ara eller ıslatılır)
Önemli olan hamurunun ince açılmasıdır.
Hazırladığımız köfteleri ister suda haşlayarak, isterseniz kızgın yağda kızartarak servis yapabilirsiniz.. AFİYET OLSUN..



http://www.yemekustalari.net/icli-kofte-3.html

29 yorum:

  1. Bayılırım ellerine sağlık :) Haşlama daha güzel oluyor

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize sağlık çok severiz biz de ,tel şehriyeyi ilk kez duyuyorum:) ben şimdiye kadar hiç kullanmadım,değişik geldi.

    YanıtlaSil
  3. et yemediğim için bu yemeğin tadını bilmiyorum ,güzel görünüyor ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  4. Teşekkür ederim güzel yorumlarınız için..İç harcını dilerseniz nohutlu patateslide yapabilirsiniz nohutlu mükemmel oluyor özellikle..

    YanıtlaSil
  5. En sevdiğim yemek diyebilirim :) ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  6. harika görünüyor elinize sağlık

    YanıtlaSil
  7. çok güzel olmuş ellerinize sağlık.görüntü muhteşem..

    YanıtlaSil
  8. Ellerinize sağlık çok sevmeme rağmen o denemeye cesaret edemeyenlerdenim.

    YanıtlaSil
  9. kızartması favorimdir ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  10. Çok severim fakat bu şekli veremiyorum.Kızartmasını pek severim.Elinize saglık.

    YanıtlaSil
  11. Ellerinize sağlık bayılırım ama layıkıyle yapılınca.
    Nefis görünüyor ,afiyetler olsun .
    Sevgilerimi bıraktım.

    YanıtlaSil
  12. En sevdiğim lezzetlerden bir tanesi. Sizde şahane yapmışsınız. Ellerinize sağlık.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  13. Mesela ben içli köfteyi çok sevmiyorum. Aslında içinde ceviz olduğu zaman sevmiyorum diyebilirim. Ceviz yoksa yiyebilirim.

    YanıtlaSil
  14. Bayılırımmmm:)emeğinize sağlık.sevgiler...

    YanıtlaSil
  15. Elinize sağlık.sevgiler

    YanıtlaSil
  16. Ellerinize sağlık süper görünüyorlar,çok severim.

    YanıtlaSil
  17. Elinize sağlık,çok sevip de cesaret edip yapamayanlardanım ben de .İnşallah ban de bir gün yapabilirim.Sevgiler..

    YanıtlaSil
  18. Sanırım ender sevmeyenlerdenim ben....Hoş yapmayı denesem benim ev ahalisi kesin sever de benim proteinle pek aram yok...Ama çok zahmetli bir yemek emeğinize sağlık....

    YanıtlaSil
  19. İnanın blogunuzun adı sofrada buluşalım olmasa bile ben bu sofraya buyururum nefis ellerinize sağlık....

    YanıtlaSil
  20. Ellerinize saglik.. Cokta severim ama bir turlu deneyemedim.. Sanirim beceremicem diye cesaret edemiyorum..

    YanıtlaSil
  21. Çok severim bende.. Bloğumda İçli köfte tarifi hala yok malesef.. Afiyetler olsun:)

    YanıtlaSil
  22. Harikaaa görünüyorr.Baylırım içili köfteye :)) Emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
  23. bende kayınvalidemdem öğrendim şehriyeyi ilk kez duydum iyi kötü yapabiliyorum haşlama daha çok tüketiyoruz elinzie sağlık

    YanıtlaSil
  24. Cok guzel gorunuyorellerinize saglik bendebayilirim icli kofteye :)
    madamemine.blogspot.com

    YanıtlaSil
  25. Cok guzel gorunuyorellerinize saglik bendebayilirim icli kofteye :)
    madamemine.blogspot.com

    YanıtlaSil
  26. Ellerinize sağlık :)

    http://resimdefterimm.blogspot.com

    YanıtlaSil
  27. Gerçi ben et yemiyorum ama çok muntazam şekil vermişsiniz.Elinize sağlık.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  28. Şekil verme çok başarılı...Ellerinize sağlık...Çok çok beğendim...

    YanıtlaSil
  29. Hepinize güzel yorumlarınız için teşekkür ederim..

    YanıtlaSil